Големо пролетно правно – економско советување

Почитувани, Ни претставува огромно задоволство да ве поканиме да присуствувате на ГОЛЕМО ПРОЛЕТНО ПРАВНО – ЕКОНОМСКО СОВЕТУВАЊЕ ОД ОБЛАСТА НА РАБОТНИТЕ ОДНОСИ на тема: „Актуелни прашања, дилеми и решенија  од областа на работните односи“ Засновањето на работен однос, дискриминација и мобинг, престанок на работниот однос, надомест на штета, безбедноста и здравје при работа, роковите, постапка пред работодавачот и постапка пред суд, Read more about Големо пролетно правно – економско советување[…]

Понеделнички кафе муабет во МЗЗПР

Во новото издание на: „Понеделнички кафе муабет во МЗЗПР м-р Милан Петковски и проф.Д-р Лазар Јовевски разговораат за: – Правото на пензионирање и како мажите и жените го остваруваат правото на старосна пензија? – Постапка за пензионирање кај жени и актуелни проблеми – Проблемот на психолошко и сексуално вознемирување на работно место – мобинг – Read more about Понеделнички кафе муабет во МЗЗПР[…]

Соопштение: продолжен рок за аплицирање на оглас за експерт и истражувач

Почитувани, Ве известуваме дека рокот за аплицирање за експерт и истражувач, во рамките на проектот „Колективните договори – клуч за успешeн систем за безбедност и здравје при работа“, е продолжен до 25.03.2019 година (понеделник) до 12:00 часот. Во продолжение погледнете го целосниот повик. Во рамките на проектот „Колективните договори – клуч за успешeн систем за Read more about Соопштение: продолжен рок за аплицирање на оглас за експерт и истражувач[…]

Оддржана обука за колективни договори и колективно преговарање

Во рамките на предвидените активности за проектот „Колективните договори – клуч за успешен систем на безбедност и здравје при работа“, и согласно договор и виливост, а со цел промовирање на стандардите за безбедност и здравје при работа, и унапредување на правата на работниците, за безбедна и здрава работна средина преку колективните договори, Асоцијација за правно – Read more about Оддржана обука за колективни договори и колективно преговарање[…]

Големо пролетно правно – економско советување

Почитувани, Со задоволство ви го најавуваме големото пролетно правно – економско советување од областа на работните односи, со промотивна цена. Врвните предавачи,  и специјални гости ќе ви дадат одговори на сите ваши прашања и дилеми поврзани со работните односи преку интерактивни дискусии и презенатации. Ве очекуваме на 04.04.2019 година во 10 часот, во хотел Континентал. Повеќе информации, Read more about Големо пролетно правно – економско советување[…]

ПОНЕДЕЛНИЧКИ КАФЕ МУАБЕТ ВО МЗЗПР

Закон за спречување и заштита од дискриминација (поврзаноста со трудот) Разговор помеѓу м-р. Милан Петковски, и проф. д-р. Лазар Јовевски од Правен факултет „Јустинијан Први“ во кој ги начнуваат прашањата за неодамна донесените измени на Законот за спречување и заштита од дискриминација. 1. Што е дискриминација? 2. Најчести форми на дискриминација ( афирмативна дискримација) 3. Read more about ПОНЕДЕЛНИЧКИ КАФЕ МУАБЕТ ВО МЗЗПР[…]

Оглас за експерт и истражувач

Во рамките на проектот „Колективните договори – клуч за успешeн систем за безбедност и здравје при работа“, грант од Макекдонското здружение за заштита при работа, а поддржан од Европска Унија, Асоцијацијата за правно – економски истражувања и едукација „Јуридика“, објавува: О Г Л А С за ангажирање на експерт и истражувач Во рамките на компонентата Read more about Оглас за експерт и истражувач[…]

ПОНЕДЕЛНИЧКO КАФЕ МУАБЕТ ВО МЗЗПР – МЗЗПР и ЕU-OSHA

  Во петтата емисија – „Понеделнички кафе муабет во МЗЗПР“, м-р Милан Петковски, претседател на МЗЗПР, focal point менаџер на EU-OSHA и проф. д-р Лазар Јовевски, разговараат за: – Улогата и значајноста на ЕU-OSHA „Во Европа, сеуште местото на професионалците за безбедност и здравје при работа не е на вистинското ниво на кое што би Read more about ПОНЕДЕЛНИЧКO КАФЕ МУАБЕТ ВО МЗЗПР – МЗЗПР и ЕU-OSHA[…]

Кафе муабет во МЗЗПР

Разговор помеѓу М-р Милан Петковски, претседател на МЗЗПР и Проф. д-р Лазар Јовевски од Правниот факултет Јустинијан Први на тема: „Koмпензација (плаќање) на трудот“. Прашањето за платите и надоместоците е секогаш актуелно и важно, па темата за плаќањето на трудот е во фокусот на овој „кафе муабет“. Во разговорот дискутантите зборуваат за: – Човековата работна Read more about Кафе муабет во МЗЗПР[…]

Тркалезна маса на тема „Прашањето на вработување и престанок на работниот однос, низ призмата на дискриминацијата во трудот”

 • На 4 Март 2019 година во организација на Правниот факултет на Универзитетот на
  Југоисточна Европа се одржа тркалезната маса на тема „ Прашањето на вработување и
  престанок на работниот однос, низ призмата на дискриминацијата во трудот.
  52375611-4C55-47A8-A02D-ACF0842D0D7B
  На настанот учествуваше дел од тимот на Асоцијацијата за правно – економски истражувања
  и едукација „Јуридика“ со проф. Д-р Лазар Јовевски, а каде беа дискутирани прашања и
  случаи за дискриминација кои постојат при вработувањето и во рабтниот однос, низ призмата
  на вработени во јавниот и во приватниот сектор.
  228D2058-00CC-4C1B-A74D-A7B9585EC58A3B44F8BC-E896-4BD6-AB4F-C6A041986FD5
  335634FF-BE39-4BED-A339-A438DE533EB1 41CB043C-7DA6-4215-9D07-463CEF06BFD9

[…]