МЕЃУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ НАСИЛСТВОТО ВРЗ ЖЕНИТЕ

Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените секоја година се обележува на 25. ноември, кога започнува и 16- дена активизам за подигнување на свеста и борба против секаков вид насилство и малтретирање на жени и девојчиња. Оваа година, во време кога целиот свет се справува со пандемијата на новиот коронавирус, Сарс-Ков-19, сè се одвива Read more about МЕЃУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ НАСИЛСТВОТО ВРЗ ЖЕНИТЕ[…]

УЛОГАТА НА СИНДИКАТИТЕ ВО КРЕИРАЊЕТО НА ЗАЕДНИЧКИОТ РЕГИОНАЛЕН ПАЗАР НА ЗАПАДЕН БАЛКАН

Иницијативата за креирање заеднички регионален пазар на Западен Балкан, иако не е нова, привлече големо внимание на Софискиот самит, каде беше усвоен акциски план за формирање на заедничкиот регионален пазар. Целта на оваа иницијатива е подготовка на земјите од Западен Балкан за учество на Единствениот европски пазар, зголемување на конкурентноста на економиите, паралелно со имплементација Read more about УЛОГАТА НА СИНДИКАТИТЕ ВО КРЕИРАЊЕТО НА ЗАЕДНИЧКИОТ РЕГИОНАЛЕН ПАЗАР НА ЗАПАДЕН БАЛКАН[…]

Што предвидува новиот Закон за заштита и спречување на дискриминација?

Новиот текст на Законот за заштита и спречување на дискриминација беше подготвен од страна на работна група формирана од страна на Министерството за труд и социјална политика, која ја сочинуваа членови од надлежните министерства, претставници од националните институции за човекови права, меѓународните организации ОБСЕ и ОН, како и граѓански организации кои даваа правна помош. Првичната Read more about Што предвидува новиот Закон за заштита и спречување на дискриминација?[…]