ДАЛИ ПЕНЗИИТЕ СЕ ПОД РИЗИК КАКО РЕЗУЛТАТ НА ПАНДЕМИЈАТА ПРЕДИЗВИКАНА ОД КОВИД 19?

Пандемијата од новиот коронавирус Ковид-19 несомнено доведе до големи потешкотии во многу области, менувајќи го текот на животот во многу аспекти. Падот на економиите ја зголеми опасноста од добро познатите економски непријатели- рецесија, невработеност, сиромаштија. Државите се борат да ги одржат економиите колку е можно постабилни, социјалните системи колку е можно поинклузивни и посилни. Пандемијата Read more about ДАЛИ ПЕНЗИИТЕ СЕ ПОД РИЗИК КАКО РЕЗУЛТАТ НА ПАНДЕМИЈАТА ПРЕДИЗВИКАНА ОД КОВИД 19?[…]

КОЈ ГУБИ, А КОЈ ДОБИВА ВО ПАНДЕМИЈАТА ПРЕДИЗВИКАНА ОД КОВИД-19?

Краток економско-социјален осврт на моменталната ситуација Пандемијата предизвикана од ширењето на новиот коронавирус Ковид-19 силно ги погоди светските економии, одземајќи ги работните места пред сè и оставајќи огромен број работници без приход. Македонската економија, која и онака по многу параметри заостануваше зад економиите од европските земји, се чини дека доживува тивок крах со губењето на Read more about КОЈ ГУБИ, А КОЈ ДОБИВА ВО ПАНДЕМИЈАТА ПРЕДИЗВИКАНА ОД КОВИД-19?[…]

ДЕКАРБОНИЗАЦИЈА, ДАЛИ Е МОЖНА И КАКО ДО НЕА?

Честопати меѓу креаторите на политики и креаторите на мислење се создава дилема дека мора да направиме избор помеѓу справување со климатските промени и да имаме силна економија; справување со климатските промени и овозможување развој на посиромашните нации; справување со климатските промени и постоење на безбеден енергетски систем. Но, тоа не е секогаш баш така. Јапонија, Read more about ДЕКАРБОНИЗАЦИЈА, ДАЛИ Е МОЖНА И КАКО ДО НЕА?[…]

НОВИОТ ЗЕЛЕН ДОГОВОР НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА

Во 21 век, индустријализацијата, напредокот на технологијата, доведоа до зголемување на одредени трендови кои претставуваат големи глобални закани за планетата Земја. Загадувањето на воздухот, уништувањето на шумите, пренаселеноста, глобалното затоплување од фосилни горива, топењето на ледените капаци, се само некои од најголемите предизвици со кои се соочуваме во моментот.[ Истражувањата на Светската здравствена организација (СЗО) Read more about НОВИОТ ЗЕЛЕН ДОГОВОР НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА[…]