ЈУРИДИКА ПЛАНЕРИ

Ковид -19 ги пресели повеќето работни места од канцеларија во домот на работниците. Да, на почетокот на пандемијата оваа можност беше леснувачка, сите ја прифативме, очекувајќи дека за месец-два ова ќе помине. Денес, речиси една година подоцна, „новата реалност“ која не принуди да работиме од дома ја гледаме поинаку, соочени со предизвиците кои одеа под Read more about ЈУРИДИКА ПЛАНЕРИ[…]

ДАЛИ ПЕНЗИИТЕ СЕ ПОД РИЗИК КАКО РЕЗУЛТАТ НА ПАНДЕМИЈАТА ПРЕДИЗВИКАНА ОД КОВИД 19?

Пандемијата од новиот коронавирус Ковид-19 несомнено доведе до големи потешкотии во многу области, менувајќи го текот на животот во многу аспекти. Падот на економиите ја зголеми опасноста од добро познатите економски непријатели- рецесија, невработеност, сиромаштија. Државите се борат да ги одржат економиите колку е можно постабилни, социјалните системи колку е можно поинклузивни и посилни. Пандемијата Read more about ДАЛИ ПЕНЗИИТЕ СЕ ПОД РИЗИК КАКО РЕЗУЛТАТ НА ПАНДЕМИЈАТА ПРЕДИЗВИКАНА ОД КОВИД 19?[…]

КОЈ ГУБИ, А КОЈ ДОБИВА ВО ПАНДЕМИЈАТА ПРЕДИЗВИКАНА ОД КОВИД-19?

Краток економско-социјален осврт на моменталната ситуација Пандемијата предизвикана од ширењето на новиот коронавирус Ковид-19 силно ги погоди светските економии, одземајќи ги работните места пред сè и оставајќи огромен број работници без приход. Македонската економија, која и онака по многу параметри заостануваше зад економиите од европските земји, се чини дека доживува тивок крах со губењето на Read more about КОЈ ГУБИ, А КОЈ ДОБИВА ВО ПАНДЕМИЈАТА ПРЕДИЗВИКАНА ОД КОВИД-19?[…]

ДЕКАРБОНИЗАЦИЈА, ДАЛИ Е МОЖНА И КАКО ДО НЕА?

Честопати меѓу креаторите на политики и креаторите на мислење се создава дилема дека мора да направиме избор помеѓу справување со климатските промени и да имаме силна економија; справување со климатските промени и овозможување развој на посиромашните нации; справување со климатските промени и постоење на безбеден енергетски систем. Но, тоа не е секогаш баш така. Јапонија, Read more about ДЕКАРБОНИЗАЦИЈА, ДАЛИ Е МОЖНА И КАКО ДО НЕА?[…]

НОВИОТ ЗЕЛЕН ДОГОВОР НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА

Во 21 век, индустријализацијата, напредокот на технологијата, доведоа до зголемување на одредени трендови кои претставуваат големи глобални закани за планетата Земја. Загадувањето на воздухот, уништувањето на шумите, пренаселеноста, глобалното затоплување од фосилни горива, топењето на ледените капаци, се само некои од најголемите предизвици со кои се соочуваме во моментот.[ Истражувањата на Светската здравствена организација (СЗО) Read more about НОВИОТ ЗЕЛЕН ДОГОВОР НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА[…]

МЕЃУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ НАСИЛСТВОТО ВРЗ ЖЕНИТЕ

Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените секоја година се обележува на 25. ноември, кога започнува и 16- дена активизам за подигнување на свеста и борба против секаков вид насилство и малтретирање на жени и девојчиња. Оваа година, во време кога целиот свет се справува со пандемијата на новиот коронавирус, Сарс-Ков-19, сè се одвива Read more about МЕЃУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ НАСИЛСТВОТО ВРЗ ЖЕНИТЕ[…]

УЛОГАТА НА СИНДИКАТИТЕ ВО КРЕИРАЊЕТО НА ЗАЕДНИЧКИОТ РЕГИОНАЛЕН ПАЗАР НА ЗАПАДЕН БАЛКАН

Иницијативата за креирање заеднички регионален пазар на Западен Балкан, иако не е нова, привлече големо внимание на Софискиот самит, каде беше усвоен акциски план за формирање на заедничкиот регионален пазар. Целта на оваа иницијатива е подготовка на земјите од Западен Балкан за учество на Единствениот европски пазар, зголемување на конкурентноста на економиите, паралелно со имплементација Read more about УЛОГАТА НА СИНДИКАТИТЕ ВО КРЕИРАЊЕТО НА ЗАЕДНИЧКИОТ РЕГИОНАЛЕН ПАЗАР НА ЗАПАДЕН БАЛКАН[…]

Што предвидува новиот Закон за заштита и спречување на дискриминација?

Новиот текст на Законот за заштита и спречување на дискриминација беше подготвен од страна на работна група формирана од страна на Министерството за труд и социјална политика, која ја сочинуваа членови од надлежните министерства, претставници од националните институции за човекови права, меѓународните организации ОБСЕ и ОН, како и граѓански организации кои даваа правна помош. Првичната Read more about Што предвидува новиот Закон за заштита и спречување на дискриминација?[…]

Oбука: Актуелни прашања и проблеми во работните односи во услови на Ковид – 19 пандемија

Почитувани, Јуридика како организација која долги години работи во областа на трудовото и социјалното право со експертски и стручен тим од оваа област, ја препознавме реалната потреба на општеството, на сите вработени и работодавачи, да ги осознаат своите права и обврски, да дознаат како да постапуваат согласно позитивните закони во оваа економска криза во која Read more about Oбука: Актуелни прашања и проблеми во работните односи во услови на Ковид – 19 пандемија[…]

ПОЗИТИВНИ ЕФЕКТИ ОД СКРАТЕНО РАБОТНО ВРЕМЕ

Пандемијата предизвикана од новиот коронавирус, ковид-19 предизвика силни последици по економиите на земјите во светот. Погодени се цели индустрии, голем број фирми не ја пребродија кризата, а работниците останаа без работа. Владите на земјите погодени од пандемијата веќе со месеци воведуваат мерки за амортизирање на ударот врз економиите и изнаоѓаат механизми со кои би им Read more about ПОЗИТИВНИ ЕФЕКТИ ОД СКРАТЕНО РАБОТНО ВРЕМЕ[…]