Oбука: Актуелни прашања и проблеми во работните односи во услови на Ковид – 19 пандемија

Почитувани, Јуридика како организација која долги години работи во областа на трудовото и социјалното право со експертски и стручен тим од оваа област, ја препознавме реалната потреба на општеството, на сите вработени и работодавачи, да ги осознаат своите права и обврски, да дознаат како да постапуваат согласно позитивните закони во оваа економска криза во која Read more about Oбука: Актуелни прашања и проблеми во работните односи во услови на Ковид – 19 пандемија[…]

ПЕТТА МЕЃУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА РЕГИОНАЛНА СОРАБОТКА

„Работата преку објективот на БЗР‘‘ Драч – Албанија 30 Мај – 1 Јуни 2019     Превенцијата е клучен концепт во БЗР. Всушност, превенцијата на несреќи при работа и на професионални болести мора да биде главна цел на секој систем за управување со БЗР, многу повеќе отколку обидите да се решаваат проблемите откако тие ќе Read more about ПЕТТА МЕЃУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА РЕГИОНАЛНА СОРАБОТКА[…]

Национална работилница во рамки на проектот „Колективни договори – клуч за успешен систем на безбедност и здравје при работа“

Асоцијација за правно – економски истражувања и едукација „Јуридика“, со големо задоволство ја објавува националната работилница во рамки на проектот „Колективни договори – клуч за успешен систем на безбедност и здравје при работа“, финансиран од Европска Унија, и поддржан од Македонско здружение за заштита при работа – МЗЗПР. Преку овој проект Јуридика активно работи на Read more about Национална работилница во рамки на проектот „Колективни договори – клуч за успешен систем на безбедност и здравје при работа“[…]

Големо пролетно правно – економско советување од областа на работните односи

Асоцијацијата за правно – економски истражувања и едукација „Јуридика“, го оддржа долгоочекуваното Големо пролетно правно – економско советување од областа на работните односи, на тема: “Aктуелни прашања, дилеми и решенија од областа на работните односи” Големиот пројавен интерес за оваа обука, со повеќе од 70-тина присутни создаде атмосфера за интерактивна обука, на која се отвори Read more about Големо пролетно правно – економско советување од областа на работните односи[…]

Големо пролетно правно – економско советување

Почитувани, Ни претставува огромно задоволство да ве поканиме да присуствувате на ГОЛЕМО ПРОЛЕТНО ПРАВНО – ЕКОНОМСКО СОВЕТУВАЊЕ ОД ОБЛАСТА НА РАБОТНИТЕ ОДНОСИ на тема: „Актуелни прашања, дилеми и решенија  од областа на работните односи“ Засновањето на работен однос, дискриминација и мобинг, престанок на работниот однос, надомест на штета, безбедноста и здравје при работа, роковите, постапка пред работодавачот и постапка пред суд, Read more about Големо пролетно правно – економско советување[…]

Оддржана обука за колективни договори и колективно преговарање

Во рамките на предвидените активности за проектот „Колективните договори – клуч за успешен систем на безбедност и здравје при работа“, и согласно договор и виливост, а со цел промовирање на стандардите за безбедност и здравје при работа, и унапредување на правата на работниците, за безбедна и здрава работна средина преку колективните договори, Асоцијација за правно – Read more about Оддржана обука за колективни договори и колективно преговарање[…]

Големо пролетно правно – економско советување

Почитувани, Со задоволство ви го најавуваме големото пролетно правно – економско советување од областа на работните односи, со промотивна цена. Врвните предавачи,  и специјални гости ќе ви дадат одговори на сите ваши прашања и дилеми поврзани со работните односи преку интерактивни дискусии и презенатации. Ве очекуваме на 04.04.2019 година во 10 часот, во хотел Континентал. Повеќе информации, Read more about Големо пролетно правно – економско советување[…]

Тркалезна маса на тема „Прашањето на вработување и престанок на работниот однос, низ призмата на дискриминацијата во трудот”

 • На 4 Март 2019 година во организација на Правниот факултет на Универзитетот на
  Југоисточна Европа се одржа тркалезната маса на тема „ Прашањето на вработување и
  престанок на работниот однос, низ призмата на дискриминацијата во трудот.
  52375611-4C55-47A8-A02D-ACF0842D0D7B
  На настанот учествуваше дел од тимот на Асоцијацијата за правно – економски истражувања
  и едукација „Јуридика“ со проф. Д-р Лазар Јовевски, а каде беа дискутирани прашања и
  случаи за дискриминација кои постојат при вработувањето и во рабтниот однос, низ призмата
  на вработени во јавниот и во приватниот сектор.
  228D2058-00CC-4C1B-A74D-A7B9585EC58A3B44F8BC-E896-4BD6-AB4F-C6A041986FD5
  335634FF-BE39-4BED-A339-A438DE533EB1 41CB043C-7DA6-4215-9D07-463CEF06BFD9

[…]

Round table discussion

Place: South East European University Date: 04.03.2019 Time: 11:00 – 13:00 h Topic: The issue of employment and termination of employment, through the prism of labor discrimination. Presenters: 1. Prof. d-r. Lazar Jovevski, Faculty of Law Iustinianus Primus, Skopje, UKIM. 2. Judge Hilda Meshkova, judge in labor disputes at the Basic Court Skopje 2. 3. Read more about Round table discussion[…]

Завршна обука на Тимот на Јуридика

Завршувањето на 2018 го одбележавме со уникатна обука, нова и малку поинаква од досегашните. Обуката се однесуваше на јакнење на личните и деловните капацитети, а ја спроведе Претседателот на Јуридика – Проф. Д-р Лазар Јовевски. Слушателите на оваа обука, прв пат се стекнаа со знаења од оваа многу важна област за секоја индивидуа. Ги согледаа Read more about Завршна обука на Тимот на Јуридика[…]