НАЈАВА: ГОЛЕМО МАРТОВСКО СОВЕТУВАЊЕ ЗА РАБОТНИ ОДНОСИ

  Асоцијација за правно – економски истражувања и едукација „Јуридика“, повторно ви ги нуди актуелните теми од трудовото право и работните односи! Врвни предавачи и експерти ќе говорат на актуелни теми, теорија и пракса, како и за новите законски решенија кои се носат во областа на трудот. Сите присутни ќе имаат можност со секој од Read more about НАЈАВА: ГОЛЕМО МАРТОВСКО СОВЕТУВАЊЕ ЗА РАБОТНИ ОДНОСИ[…]

Rаботилница за јакнење на капацитетите на работодавачите преку имплементирање на системот на БЗР во колективните договори

Во рамки на проектот: „Колективните договори – клуч за успешен систем на Безбедност и здравје при работа“, финансиран од ЕУ, Асоцијација за правно – економски истражувања и едукација „Јуридика“, оддржа работилница за Јакнење на капацитетите на работодавачите преку имплементирање на системот на БЗР во колективните договори. На работилницата панелисти – излагачи беа проф. д-р. Лазар Read more about Rаботилница за јакнење на капацитетите на работодавачите преку имплементирање на системот на БЗР во колективните договори[…]

Понеделнички кафе муабет во МЗЗПР

Со позитивна мисла го започнуваме денов. Новото издание на ,,Понеделнички кафе муабет во #МЗЗПР” го поврзуваме со овогодинешната тема на одбележување на Светскиот ден за #БЗР– Безбедна и здрава работна иднина. Проф. д-р. Лазар Јовевски и м-р. Милан Петковски, разговараат на теми за Безбедност и здравје при работа, и истовремено ја промовираат изготвената регионална за Безбедност и Read more about Понеделнички кафе муабет во МЗЗПР[…]

Големо пролетно правно – економско советување од областа на работните односи

Асоцијацијата за правно – економски истражувања и едукација „Јуридика“, го оддржа долгоочекуваното Големо пролетно правно – економско советување од областа на работните односи, на тема: “Aктуелни прашања, дилеми и решенија од областа на работните односи” Големиот пројавен интерес за оваа обука, со повеќе од 70-тина присутни создаде атмосфера за интерактивна обука, на која се отвори Read more about Големо пролетно правно – економско советување од областа на работните односи[…]

Големо пролетно правно – економско советување

Почитувани, Ни претставува огромно задоволство да ве поканиме да присуствувате на ГОЛЕМО ПРОЛЕТНО ПРАВНО – ЕКОНОМСКО СОВЕТУВАЊЕ ОД ОБЛАСТА НА РАБОТНИТЕ ОДНОСИ на тема: „Актуелни прашања, дилеми и решенија  од областа на работните односи“ Засновањето на работен однос, дискриминација и мобинг, престанок на работниот однос, надомест на штета, безбедноста и здравје при работа, роковите, постапка пред работодавачот и постапка пред суд, Read more about Големо пролетно правно – економско советување[…]

Понеделнички кафе муабет во МЗЗПР

Во новото издание на: „Понеделнички кафе муабет во МЗЗПР м-р Милан Петковски и проф.Д-р Лазар Јовевски разговораат за: – Правото на пензионирање и како мажите и жените го остваруваат правото на старосна пензија? – Постапка за пензионирање кај жени и актуелни проблеми – Проблемот на психолошко и сексуално вознемирување на работно место – мобинг – Read more about Понеделнички кафе муабет во МЗЗПР[…]

Оддржана обука за колективни договори и колективно преговарање

Во рамките на предвидените активности за проектот „Колективните договори – клуч за успешен систем на безбедност и здравје при работа“, и согласно договор и виливост, а со цел промовирање на стандардите за безбедност и здравје при работа, и унапредување на правата на работниците, за безбедна и здрава работна средина преку колективните договори, Асоцијација за правно – Read more about Оддржана обука за колективни договори и колективно преговарање[…]

ПОНЕДЕЛНИЧКИ КАФЕ МУАБЕТ ВО МЗЗПР

Закон за спречување и заштита од дискриминација (поврзаноста со трудот) Разговор помеѓу м-р. Милан Петковски, и проф. д-р. Лазар Јовевски од Правен факултет „Јустинијан Први“ во кој ги начнуваат прашањата за неодамна донесените измени на Законот за спречување и заштита од дискриминација. 1. Што е дискриминација? 2. Најчести форми на дискриминација ( афирмативна дискримација) 3. Read more about ПОНЕДЕЛНИЧКИ КАФЕ МУАБЕТ ВО МЗЗПР[…]

ПОНЕДЕЛНИЧКO КАФЕ МУАБЕТ ВО МЗЗПР – МЗЗПР и ЕU-OSHA

  Во петтата емисија – „Понеделнички кафе муабет во МЗЗПР“, м-р Милан Петковски, претседател на МЗЗПР, focal point менаџер на EU-OSHA и проф. д-р Лазар Јовевски, разговараат за: – Улогата и значајноста на ЕU-OSHA „Во Европа, сеуште местото на професионалците за безбедност и здравје при работа не е на вистинското ниво на кое што би Read more about ПОНЕДЕЛНИЧКO КАФЕ МУАБЕТ ВО МЗЗПР – МЗЗПР и ЕU-OSHA[…]

Кафе муабет во МЗЗПР

Разговор помеѓу М-р Милан Петковски, претседател на МЗЗПР и Проф. д-р Лазар Јовевски од Правниот факултет Јустинијан Први на тема: „Koмпензација (плаќање) на трудот“. Прашањето за платите и надоместоците е секогаш актуелно и важно, па темата за плаќањето на трудот е во фокусот на овој „кафе муабет“. Во разговорот дискутантите зборуваат за: – Човековата работна Read more about Кафе муабет во МЗЗПР[…]