ЈУРИДИКА ПЛАНЕРИ

Ковид -19 ги пресели повеќето работни места од канцеларија во домот на работниците. Да, на почетокот на пандемијата оваа можност беше леснувачка, сите ја прифативме, очекувајќи дека за месец-два ова ќе помине. Денес, речиси една година подоцна, „новата реалност“ која не принуди да работиме од дома ја гледаме поинаку, соочени со предизвиците кои одеа под Read more about ЈУРИДИКА ПЛАНЕРИ[…]

ДАЛИ ПЕНЗИИТЕ СЕ ПОД РИЗИК КАКО РЕЗУЛТАТ НА ПАНДЕМИЈАТА ПРЕДИЗВИКАНА ОД КОВИД 19?

Пандемијата од новиот коронавирус Ковид-19 несомнено доведе до големи потешкотии во многу области, менувајќи го текот на животот во многу аспекти. Падот на економиите ја зголеми опасноста од добро познатите економски непријатели- рецесија, невработеност, сиромаштија. Државите се борат да ги одржат економиите колку е можно постабилни, социјалните системи колку е можно поинклузивни и посилни. Пандемијата Read more about ДАЛИ ПЕНЗИИТЕ СЕ ПОД РИЗИК КАКО РЕЗУЛТАТ НА ПАНДЕМИЈАТА ПРЕДИЗВИКАНА ОД КОВИД 19?[…]

КОЈ ГУБИ, А КОЈ ДОБИВА ВО ПАНДЕМИЈАТА ПРЕДИЗВИКАНА ОД КОВИД-19?

Краток економско-социјален осврт на моменталната ситуација Пандемијата предизвикана од ширењето на новиот коронавирус Ковид-19 силно ги погоди светските економии, одземајќи ги работните места пред сè и оставајќи огромен број работници без приход. Македонската економија, која и онака по многу параметри заостануваше зад економиите од европските земји, се чини дека доживува тивок крах со губењето на Read more about КОЈ ГУБИ, А КОЈ ДОБИВА ВО ПАНДЕМИЈАТА ПРЕДИЗВИКАНА ОД КОВИД-19?[…]

ДЕКАРБОНИЗАЦИЈА, ДАЛИ Е МОЖНА И КАКО ДО НЕА?

Честопати меѓу креаторите на политики и креаторите на мислење се создава дилема дека мора да направиме избор помеѓу справување со климатските промени и да имаме силна економија; справување со климатските промени и овозможување развој на посиромашните нации; справување со климатските промени и постоење на безбеден енергетски систем. Но, тоа не е секогаш баш така. Јапонија, Read more about ДЕКАРБОНИЗАЦИЈА, ДАЛИ Е МОЖНА И КАКО ДО НЕА?[…]

НОВИОТ ЗЕЛЕН ДОГОВОР НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА

Во 21 век, индустријализацијата, напредокот на технологијата, доведоа до зголемување на одредени трендови кои претставуваат големи глобални закани за планетата Земја. Загадувањето на воздухот, уништувањето на шумите, пренаселеноста, глобалното затоплување од фосилни горива, топењето на ледените капаци, се само некои од најголемите предизвици со кои се соочуваме во моментот.[ Истражувањата на Светската здравствена организација (СЗО) Read more about НОВИОТ ЗЕЛЕН ДОГОВОР НА ЕВРОПСКАТА УНИЈА[…]

МЕЃУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ НАСИЛСТВОТО ВРЗ ЖЕНИТЕ

Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените секоја година се обележува на 25. ноември, кога започнува и 16- дена активизам за подигнување на свеста и борба против секаков вид насилство и малтретирање на жени и девојчиња. Оваа година, во време кога целиот свет се справува со пандемијата на новиот коронавирус, Сарс-Ков-19, сè се одвива Read more about МЕЃУНАРОДЕН ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ НАСИЛСТВОТО ВРЗ ЖЕНИТЕ[…]

УЛОГАТА НА СИНДИКАТИТЕ ВО КРЕИРАЊЕТО НА ЗАЕДНИЧКИОТ РЕГИОНАЛЕН ПАЗАР НА ЗАПАДЕН БАЛКАН

Иницијативата за креирање заеднички регионален пазар на Западен Балкан, иако не е нова, привлече големо внимание на Софискиот самит, каде беше усвоен акциски план за формирање на заедничкиот регионален пазар. Целта на оваа иницијатива е подготовка на земјите од Западен Балкан за учество на Единствениот европски пазар, зголемување на конкурентноста на економиите, паралелно со имплементација Read more about УЛОГАТА НА СИНДИКАТИТЕ ВО КРЕИРАЊЕТО НА ЗАЕДНИЧКИОТ РЕГИОНАЛЕН ПАЗАР НА ЗАПАДЕН БАЛКАН[…]

Повици за фокус групи

Повик бр. 1 Почитувани, Здружението на граѓани Центар за еколошка демократија ФЛОРОЗОН од Скопје, во партнерство со Environmental Law and Management Association EMLA од Унгарија, започна со имплементација на проектот „Еднаков пристап за ефективна правда”. Проектот е финансиран од Европската Унија преку грантовата шема од ЦФСД при Министерството за финансии – „Зајакнување на влијанието на Read more about Повици за фокус групи[…]

ПОНЕДЕЛНИЧКO КАФЕ МУАБЕТ ВО МЗЗПР – МЗЗПР и ЕU-OSHA

  Во петтата емисија – „Понеделнички кафе муабет во МЗЗПР“, м-р Милан Петковски, претседател на МЗЗПР, focal point менаџер на EU-OSHA и проф. д-р Лазар Јовевски, разговараат за: – Улогата и значајноста на ЕU-OSHA „Во Европа, сеуште местото на професионалците за безбедност и здравје при работа не е на вистинското ниво на кое што би Read more about ПОНЕДЕЛНИЧКO КАФЕ МУАБЕТ ВО МЗЗПР – МЗЗПР и ЕU-OSHA[…]

ФОРУМ НА ДОБРА ВОЛЈА “Слобода на верување/неверување како основно човеково право”

Почитувани, Со големо задоволство ве известуваме дека се одржа првиот ФОРУМ НА ДОБРА ВОЛЈА, организиран од страна на Асоцијацијата за правно – економски истражувања и едукација „Јуридика“, на тема: Слобода на верување/неверување како основно човеково право, модерни социо – културолошки предизвици. На наше задоволство заинтересираноста беше огромна и присуствуваа голем број на гости – од Read more about ФОРУМ НА ДОБРА ВОЛЈА “Слобода на верување/неверување како основно човеково право”[…]