Што предвидува новиот Закон за заштита и спречување на дискриминација?

Новиот текст на Законот за заштита и спречување на дискриминација беше подготвен од страна на работна група формирана од страна на Министерството за труд и социјална политика, која ја сочинуваа членови од надлежните министерства, претставници од националните институции за човекови права, меѓународните организации ОБСЕ и ОН, како и граѓански организации кои даваа правна помош. Првичната Read more about Што предвидува новиот Закон за заштита и спречување на дискриминација?[…]

Големо пролетно правно – економско советување од областа на работните односи

Асоцијацијата за правно – економски истражувања и едукација „Јуридика“, го оддржа долгоочекуваното Големо пролетно правно – економско советување од областа на работните односи, на тема: “Aктуелни прашања, дилеми и решенија од областа на работните односи” Големиот пројавен интерес за оваа обука, со повеќе од 70-тина присутни создаде атмосфера за интерактивна обука, на која се отвори Read more about Големо пролетно правно – економско советување од областа на работните односи[…]

ПОНЕДЕЛНИЧКИ КАФЕ МУАБЕТ ВО МЗЗПР

Закон за спречување и заштита од дискриминација (поврзаноста со трудот) Разговор помеѓу м-р. Милан Петковски, и проф. д-р. Лазар Јовевски од Правен факултет „Јустинијан Први“ во кој ги начнуваат прашањата за неодамна донесените измени на Законот за спречување и заштита од дискриминација. 1. Што е дискриминација? 2. Најчести форми на дискриминација ( афирмативна дискримација) 3. Read more about ПОНЕДЕЛНИЧКИ КАФЕ МУАБЕТ ВО МЗЗПР[…]

Тркалезна маса на тема „Прашањето на вработување и престанок на работниот однос, низ призмата на дискриминацијата во трудот”

 • На 4 Март 2019 година во организација на Правниот факултет на Универзитетот на
  Југоисточна Европа се одржа тркалезната маса на тема „ Прашањето на вработување и
  престанок на работниот однос, низ призмата на дискриминацијата во трудот.
  52375611-4C55-47A8-A02D-ACF0842D0D7B
  На настанот учествуваше дел од тимот на Асоцијацијата за правно – економски истражувања
  и едукација „Јуридика“ со проф. Д-р Лазар Јовевски, а каде беа дискутирани прашања и
  случаи за дискриминација кои постојат при вработувањето и во рабтниот однос, низ призмата
  на вработени во јавниот и во приватниот сектор.
  228D2058-00CC-4C1B-A74D-A7B9585EC58A3B44F8BC-E896-4BD6-AB4F-C6A041986FD5
  335634FF-BE39-4BED-A339-A438DE533EB1 41CB043C-7DA6-4215-9D07-463CEF06BFD9

[…]