Oбука: Актуелни прашања и проблеми во работните односи во услови на Ковид – 19 пандемија

Почитувани, Јуридика како организација која долги години работи во областа на трудовото и социјалното право со експертски и стручен тим од оваа област, ја препознавме реалната потреба на општеството, на сите вработени и работодавачи, да ги осознаат своите права и обврски, да дознаат како да постапуваат согласно позитивните закони во оваа економска криза во која Read more about Oбука: Актуелни прашања и проблеми во работните односи во услови на Ковид – 19 пандемија[…]

КОЛУМНА – Професионализам

Професионализмот во работните односи е пат кој што треба да се изоди. Тоа е мечта која се уште ја сонува македонскиот трудово-правен систем. Но, најнапред што е тоа професионализам во работните односи, или професионално извршување на работните задачи? Би можеле да кажеме дека професионализам е секој да ја врши својата работа за која е стручен Read more about КОЛУМНА – Професионализам[…]

НАЈАВА: ГОЛЕМО МАРТОВСКО СОВЕТУВАЊЕ ЗА РАБОТНИ ОДНОСИ

  Асоцијација за правно – економски истражувања и едукација „Јуридика“, повторно ви ги нуди актуелните теми од трудовото право и работните односи! Врвни предавачи и експерти ќе говорат на актуелни теми, теорија и пракса, како и за новите законски решенија кои се носат во областа на трудот. Сите присутни ќе имаат можност со секој од Read more about НАЈАВА: ГОЛЕМО МАРТОВСКО СОВЕТУВАЊЕ ЗА РАБОТНИ ОДНОСИ[…]

Национална работилница во рамки на проектот „Колективни договори – клуч за успешен систем на безбедност и здравје при работа“

Асоцијација за правно – економски истражувања и едукација „Јуридика“, со големо задоволство ја објавува националната работилница во рамки на проектот „Колективни договори – клуч за успешен систем на безбедност и здравје при работа“, финансиран од Европска Унија, и поддржан од Македонско здружение за заштита при работа – МЗЗПР. Преку овој проект Јуридика активно работи на Read more about Национална работилница во рамки на проектот „Колективни договори – клуч за успешен систем на безбедност и здравје при работа“[…]

Големо пролетно правно – економско советување од областа на работните односи

Асоцијацијата за правно – економски истражувања и едукација „Јуридика“, го оддржа долгоочекуваното Големо пролетно правно – економско советување од областа на работните односи, на тема: “Aктуелни прашања, дилеми и решенија од областа на работните односи” Големиот пројавен интерес за оваа обука, со повеќе од 70-тина присутни создаде атмосфера за интерактивна обука, на која се отвори Read more about Големо пролетно правно – економско советување од областа на работните односи[…]

Големо пролетно правно – економско советување

Почитувани, Ни претставува огромно задоволство да ве поканиме да присуствувате на ГОЛЕМО ПРОЛЕТНО ПРАВНО – ЕКОНОМСКО СОВЕТУВАЊЕ ОД ОБЛАСТА НА РАБОТНИТЕ ОДНОСИ на тема: „Актуелни прашања, дилеми и решенија  од областа на работните односи“ Засновањето на работен однос, дискриминација и мобинг, престанок на работниот однос, надомест на штета, безбедноста и здравје при работа, роковите, постапка пред работодавачот и постапка пред суд, Read more about Големо пролетно правно – економско советување[…]

Понеделнички кафе муабет во МЗЗПР

Во новото издание на: „Понеделнички кафе муабет во МЗЗПР м-р Милан Петковски и проф.Д-р Лазар Јовевски разговораат за: – Правото на пензионирање и како мажите и жените го остваруваат правото на старосна пензија? – Постапка за пензионирање кај жени и актуелни проблеми – Проблемот на психолошко и сексуално вознемирување на работно место – мобинг – Read more about Понеделнички кафе муабет во МЗЗПР[…]

Големо пролетно правно – економско советување

Почитувани, Со задоволство ви го најавуваме големото пролетно правно – економско советување од областа на работните односи, со промотивна цена. Врвните предавачи,  и специјални гости ќе ви дадат одговори на сите ваши прашања и дилеми поврзани со работните односи преку интерактивни дискусии и презенатации. Ве очекуваме на 04.04.2019 година во 10 часот, во хотел Континентал. Повеќе информации, Read more about Големо пролетно правно – економско советување[…]

Кафе муабет во МЗЗПР

Разговор помеѓу М-р Милан Петковски, претседател на МЗЗПР и Проф. д-р Лазар Јовевски од Правниот факултет Јустинијан Први на тема: „Koмпензација (плаќање) на трудот“. Прашањето за платите и надоместоците е секогаш актуелно и важно, па темата за плаќањето на трудот е во фокусот на овој „кафе муабет“. Во разговорот дискутантите зборуваат за: – Човековата работна Read more about Кафе муабет во МЗЗПР[…]

Round table discussion

Place: South East European University Date: 04.03.2019 Time: 11:00 – 13:00 h Topic: The issue of employment and termination of employment, through the prism of labor discrimination. Presenters: 1. Prof. d-r. Lazar Jovevski, Faculty of Law Iustinianus Primus, Skopje, UKIM. 2. Judge Hilda Meshkova, judge in labor disputes at the Basic Court Skopje 2. 3. Read more about Round table discussion[…]